Bijgerechten Roti

De Surinaamse variant van roti wordt met verschillende bijgerechten geserveerd, zoals: kousenband, (zoete) aardappelen, hardgekookte eieren, knoflook, ui en verschillende soorten vlees (kip, rund, eend, schaap). De bijgerechten worden meestal gekruid met garam masala kruiden, dit is een mengsel van gemalen specerijen vergelijkbaar met curry. Roti wordt in Suriname niet met tomaat gegeten. Roti komt officieel niet uit Suriname, maar uit de Indiase keuken. Doordat de Indiase immigranten zich onder andere vestigde in Suriname, werden veel van hun eetgewoontes over genomen.

roti recept

Surinaamse Roti bijgerecht met kip

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 1,5 kg kippendijen in kleine stukjes
  • 1 kg kouseband in kleine stukjes
  • 1 spitskool in kleine reepjes gesneden
  • 6 hardgekookte eieren
  • 3 uien
  • 3 eetlepels masalakerrie
  • 2 eetlepels sambal
  • 8 teentjes knoflook
  • 6-8 grote aardappelen
  • 2 eetlepels honing
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 (madame jeanette)peper
  • Water
  • Zout en peper
  • Boter

Bereiding Surinaamse Kip:

  1. Snijd de kip in kleine stukjes van 1 centimeter en doe ze in een kom samen met de masala kruiden, sambal en de helft van de knoflook (fijn geperst). Laat de kip even marineren en ga ondertussen verder met de volgende stappen.
  2. Schil en snijd de aardappelen en kook deze niet helemaal gaar in een pan met water en een theelepel masalakruiden kook de laatste 4 minuten de kousenband mee. Giet de aardappelen en de kousenband af en meng met de honing en wat zout.
  3. Snijd de uien in kleine stukjes, pers de tenen knoflook, snijd de peper fijn en doe dit met wat boter in een pan. Bak alles kort aan en en blus af met 500ml water en de bouillonblokjes. Laat het vocht in koken en voeg na een aantal minuten de aardapelen en kouseband toe en laat mee koken.
  4. Bak daarna in een pan de gemarineerde kip goudbruin en zet aan de kant als het gaar is. Zet ondertussen en andere pan op het vuur met wat boter om de kool in te bakken. Bak de kool niet te lang, zorg dat de kool nog knapperig is.
  5. Laat de pan met de aardappels, kouseband en saus inkoken zodat er geen waterige saus meer achter blijft, maar wat ingedikt is door het zetmeel uit de aardappelen. Voeg eventueel nog wat water toe als het allemaal al is verdampt.
  6. Serveer de kool, de kip en de aardappel-kousebandsaus apart van elkaar.

TIP:

  • Officieel eet je roti met je handen, je scheurt steeds een stukje rotivel af en daarmee schep je wat groentesaus en kip of pak je het kipmengsel tussen het vel met je handen. Wanneer je liever met mes en vork wilt eten kan dit natuurlijk ook, maar dit zul je in Suriname niemand zien doen!

Roti Recepten


roti plaat

Roti Pannenkoeken

Een roti plaat of pannenkoek maak je van een bolletje deeg, hierin doe je en vulling van (gele) spliterwten of aardappel, maar het wordt ook wel eens zonder vulling gemaakt. Doordat de vulling droog is wordt de roti vaak hol van binnen. Lees hier meer over roti pannenkoeken

Roti met kip

Kip met Roti

Traditionele roti wordt meestal met een aantal bijigerechten gegeten, zoals kouseband (of Nederlandse sperziebonen), hardgekookte eieren, (zoete) aardappelen, kip, knoflook,ui en garam masala kruiden. Lees hier
meer over roti bijgerechten

Vegetarische roti

Vegetarische Roti

Roti wordt vaak met een vlees en saus gerecht gegeten, maar er zijn ook vegetarische varianten. Gebuik stukjes tempeh en marineer die in wat ketjap manis saus en sojasaus (tamarisaus) en bak deze kort aan. Serveer deze bij de rest! Lees hier meer over vegetarische roti

Surinaamse Garam Masala kruiden mix zelf maken

Ingrediënten voor een potje±

  • 1,5 tl korianderpoeder
  • 1,5 tl gemalen kardemom
  • 1,5 tl gemalen zwarte peper
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 el gemalen komijn
  • 0,5 tl gemalen kruidnagels
  • 0,5 tl gemalen nootmuskaat

Bereiding Surinaamse roti pannenkoeken:

  1. Alle kruiden mengen in een kom en in een luchtdicht potje of zakje bewaren.
  2. Wanneer je niet alles in poedervorm heb kun je het het beste even kort in een pan zonder olie kort aanbakken en daarna met een vijzel tot poeder maken.

TIP:

  • Je kunt ook hele kruiden kopen in plaats van gemalen kruiden, deze kort roosteren in een pan zonder vet of olie en dan zelf vijzelen. Je hebt dan een echt heerlijke smaak!

Roti Tips


Kippen dijen

Kippendijen i.p.v. kipfilet

Gebruik kippendijen in plaats van kipfilet. Kipfilet wordt veel sneller droog dan kippendijen. Wanneer je kippendijen gebruikt zal je kip dus veel malser en sappiger zijn en dus een stuk smaakvoller.
Lees hier meer roti tips.

Madamme Jeanette peper

Madamme Jeanette Peper

Madamme Jeanette is een peper die veel wordt gebruikt in de Surinaamse keuken. Een peper met naast een hete ook een hele specifieke smaak die echt niet weg te denken is bij Surinaamse recepten.
Lees hier meer roti tips.

Roti met kip

Roti Pannenkoek

Als je geen tijd hebt kun je de rotiplaaten (pannenkoeken) ook kopen bij de toko of grote (goede) supermarkt. Hier kun je ze vaak in de diepvries vinden en ze smaken heerlijk!
Lees hier meer roti tips.

Informatie over roti recepten


Waar komt roti vandaan?

Roti komt oorspronkelijk uit India, maar door de emigratie van Hindoestanen naar Suriname (en de rest van de wereld) is ook de eetcultuur meegekomen. In India wordt roti ook wel chapati genoemd. Roti is er in ontzettend veel verschillende vormen. In Suiname worden er vaak ingrediënten aan het deeg toegevoegd, zoals kruiden als komijn, chilipepers, maar ook gele spliterwten en aardappelen worden soms aan het deeg toegevoegd. Roti is zo populair geworden in Suriname dat de bevolking hun eigen draai, kruiden en andere ingrediënten aan de roti toe hebben gevoegd. Op die manier is de nu zo bekende Surinaamse roti ontstaan.
Lees hier meer informatie over roti.

Inspiratie, roti gerechten, roti recepten en roti kruiden:


Hindoestaanse roti

Hindoestaanse Roti

Roti komt eigenlijk oorspronkelijk uit India en betekent letterlijk brood in het Hindi. Hindoestanen die naar Suriname kwamen, namen de roti mee.

Masala kruiden

Masala Kruiden

Masala is een melange van een aantal verse kruiden en specerijen die vers gemalen en geroosterd worden, waardoor het een unieke smaak heeft.

spicy chicken

Roti Rol

Roti kan op verschillende manieren worden gegeten, het kan los worden geserveerd, maar het kan ook worden opgerold, dit noemen ze dan een roti rol.

Nog een paar lekkere roti recepten


kousenband

Kousenband

Officieel gebruik je kousenband bij roti gerechten en andere Surinaamse gerechten en geen Nederlandse sperziebonen. Al lijkt de smaak wel op de Nederlandse sperziebonen. Kousenband als bijgerecht wordt veel geserveerd.

rijst met kip

Rijst met kip

Meestal wordt het roti bijgerecht met de rotivellen gegeten, maar je zou het ook met rijst, groente en kip kunnen eten voor de afwisseling. Heerlijk met wat garam masala kruiden en eventueel wat ketjap manis saus om de kip in te marineren. Je kunt dit gerecht ook combineren met roti.

roti met kip kebab

Kebab met Roti

Kip wordt vaak samen met roti gegeten in verschillende varianten, probeer ook eens de kip kebab. Gemarineerd kippenvlees, met gegrilde groenten en rode ui. heerlijk op een roti pannenkoek, haal wel eerst het stokje uit de kip kebab voordat je gaat eten!

Wil je al deze recepten in je inbox ontvangen?
Vul nu je naam en e-mailadres in:

Naam

E-mail

Anti-Spam controle