Roti maken en een gokje vanaf de bank

Duizenden jaren geleden is roti ontstaan in India. In dat land worden de roti vellen als basis voeding gebruikt. Het is heel simpel te maken en je hoeft het niet te laten reizen. Roti is een eeuwenoud recept. Er wordt gedacht dat het recept uit Suriname komt. Het recept is namelijk in India bedacht en is in Suriname terecht gekomen door de slaven handel.

roti recept

Basis ingrediënten

Volkoren meel, water en wat zout zijn de basis ingrediënten voor roti vellen in de Oosterse landen. Het recept wordt oorspronkelijk gebakken op een platte of een gebolde verwarmde ronde plaat een tava genoemd. De Indiase roti neemt toe in populariteit. Het wordt in Suriname niet meer alleen gegeten door Hindoestanen maar door alle bevolkingsgroepen. Het is in Nederland een populair afhaal gerecht geworden. Ook mede doordat emigratie golven van Suriname naar Nederland zijn gekomen zo ongeveer in de jaren zeventig.

Hindoestaanse roti alubhari ( 4 personen).

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 500 gram kruimige aardappels
  • 1 teentje knoflook
  • ½ rode peper
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • zout en vers gemalen peper
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepels bloem
  • 4 eetlepels olie

Bereiding

De aardappels met schil gaar koken in ongeveer vijventwintig minuten, afgieten en de schil verwijderen. Dan de knoflook persen, de zaden van de peper verwijderen en het vruchtvlees fijn hakken. Stamp de aardappels fijn met de knoflook, rode peper, zout en komijn. 275 milliliter water in kleine scheutjes toevoegen aan het bakmeel en stevig kneden. Vorm er acht bolletjes van in de grootte van een ei. Met je duim een kuiltje in de bolletjes drukken en doe er een schep aardappel mengsel in. Daarna de bolletjes weer goed dichtvouwen en met de sluiting naar beneden vijf minuten laten rusten en op een met bloem bestoven werkblad.

Vervolgens elk bolletje met een deeg roller tot een roti pannenkoek rollen. Aan één zijde lichtgeel bakken in een droge koekenpan en draai deze om. De gebakken zijde met olie bestrijken, daarna ook de lichtgekleurde andere zijde. Als de roti gaar is twee keer dubbelvouwen en serveren met gekookte sperziebonen en eieren met masala.

Na het eten een ontspannen gokje wagen

Als je lekker gekookt hebt en gegeten, is het ook tijd voor wat ontspanning. Lekker even op de bank hangen en televisie kijken is een optie, maar dat is ook wel voorspelbaar natuurlijk. Misschien heb je iets meer zin in wat actie terwijl je lekker op de bank kunt ontspannen. Denk bijvoorbeeld eens aan online een gokje wagen. Sinds eind 2021 is de markt voor online casino's flink gegroeid en zijn er tal van mogelijkheden om bij een casino online te gokken. Misschien ben je wel bekend met blackjack, roulete, gokkasten of punto banco. Kortom mogelijkheden genoeg en wie weet maak je nog een leuke winst. Let natuurlijk altijd op dat je verantwoord speelt en je geld goed in de gaten houdt!