Roti Pannenkoeken

Een roti plaat of pannenkoek maak je van een bolletje deeg, van het roti deeg worden gelijke deegballetjes gemaakt. In de deegbolletjes wordt een gaatje gemaakt met je duin en hierin doe je een vulling van (gele) spliterwten of aardappel, maar het wordt ook wel eens zonder vulling gemaakt. Daarna maak je de bolletjes weer dicht, zodat de vulling in de binnenkant zit. Vervolgens wordt het aanrecht bestuift met bloem en worden de deegbolletjes uitgerold tot dunne pannenkoeken. Om ze te garen worden ze gebakken op een hete plaat. Doordat de vulling droog is wordt de roti vaak hol van binnen.

roti recept

Basisrecept roti pannenkoeken

Ingrediënten voor 4 roti’s (zonder vulling):

 • 300 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 theelpel baking soda
 • 100-300 ml water
 • 4 eetlepels olijfolie

Bereiding roti pannenkoeken:

 1. Pak een kom en doe hier het zelfrijzend bakmeel, baking soda en olijfolie in.
 2. Maak een kuiltje in het meel en doe hier de helft van het water in, begin met 100 ml, maar waarschijnlijk heb je minimaal 200 ml of zelf 300 ml water nodig uiteindelijk.
 3. Kneed het deeg met je handen en voeg steeds een beetje water toe als je merkt dat het deeg te droog is. Je kunt eventueel ook nog wat olijfolie toevoegen als het deeg nog niet zacht genoeg is.
 4. Blijf nu minimaal 20 minuten kneden, hoe langer je kneed, hoe zachter de roti dalijk is. Het deeg moet erg soepel en elastisch zijn.
 5. Leg het deeg in een kom en leg hier een schone theedoek over heen, laat het deeg minimaal 30 minuten rijzen
 6. Ondertussen kun je eventueel de vulling of bijgerechten bij de roti gaan maken.
 7. Wanneer het deeg 30 minuten heeft kunnen rijzen, verdeel je de bol deeg in vier gelijke bolletjes.
 8. Doe een beetje bloem op je handen en het aanrecht (of plek waar je werkt). Rol nu de roti’s uit met een deegroller tot je platte ronde pannenkoekjes hebt.
 9. Verhit een pan of plaat en leg de roti hier op, smeer de bovenkant in met olie en draai halverwege om n smeer de andere kant in met olie. Pas op dat je de roti niet te hard bakt, de roti mag niet zwart worden en hoort zacht te blijven.

Roti Recepten


roti plaat

Roti Pannenkoeken

Een roti plaat of pannenkoek maak je van een bolletje deeg, hierin doe je en vulling van (gele) spliterwten of aardappel, maar het wordt ook wel eens zonder vulling gemaakt. Doordat de vulling droog is wordt de roti vaak hol van binnen. Lees hier meer over roti pannenkoeken

Roti met kip

Kip met Roti

Traditionele roti wordt meestal met een aantal bijigerechten gegeten, zoals kouseband (of Nederlandse sperziebonen), hardgekookte eieren, (zoete) aardappelen, kip, knoflook,ui en garam masala kruiden. Lees hier
meer over roti bijgerechten

Vegetarische roti

Vegetarische Roti

Roti wordt vaak met een vlees en saus gerecht gegeten, maar er zijn ook vegetarische varianten. Gebuik stukjes tempeh en marineer die in wat ketjap manis saus en sojasaus (tamarisaus) en bak deze kort aan. Serveer deze bij de rest! Lees hier meer over vegetarische roti

Surinaamse Roti plaat

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 500 gram zelfrijzend bakmeel
 • 300 ml water
 • 15 gram zout
 • 75 gram gele spliterwten
 • 1 eetlepel gemalen komijnzaad
 • 2 teentjes knoflook (fijn geperst)
 • 1 (madame Jeanette)peper

Bereiding Surinaamse roti pannenkoeken:

 1. Doe het meel samen met het water en zout in een kom en kneed tot een soepel deeg.
 2. Kook de gele spliterwten 20 tot 25 minuten tot ze gaar zijn en laat ze afkoelen.
 3. Doe de spliterwten in een keukenmachine samen met de peper, komijn en geperste knoflook en maal fijn tot dat het fijn gemalen en gemengd is.
 4. Vorm 12 deegballetjes van het deeg en maak in het midden kuiltjes, vul deze kuiltjes met het spliterwtenmengsel. Maak de bolletjes weer dicht, zodat het mengsel in het midden zit.
 5. Strooi wat bloem op je aanrecht of andere werkplek en rol de balletjes uit tot platte pannenkoeken.
 6. Verhit een pan of plaat en leg de roti hier op, smeer de bovenkant in met olie en draai halverwege om n smeer de andere kant in met olie. Pas op dat je de roti niet te hard bakt, de roti mag niet zwart worden en hoort zacht te blijven.
 7. Bak alle roti’s in een halfhete pan tot beide kanten goudbruin zijn.

Roti Tips


Kippen dijen

Kippendijen i.p.v. kipfilet

Gebruik kippendijen in plaats van kipfilet. Kipfilet wordt veel sneller droog dan kippendijen. Wanneer je kippendijen gebruikt zal je kip dus veel malser en sappiger zijn en dus een stuk smaakvoller.
Lees hier meer roti tips.

Madamme Jeanette peper

Madamme Jeanette Peper

Madamme Jeanette is een peper die veel wordt gebruikt in de Surinaamse keuken. Een peper met naast een hete ook een hele specifieke smaak die echt niet weg te denken is bij Surinaamse recepten.
Lees hier meer roti tips.

Roti met kip

Roti Pannenkoek

Als je geen tijd hebt kun je de rotiplaaten (pannenkoeken) ook kopen bij de toko of grote (goede) supermarkt. Hier kun je ze vaak in de diepvries vinden en ze smaken heerlijk!
Lees hier meer roti tips.

Informatie over roti recepten


Waar komt roti vandaan?

Roti komt oorspronkelijk uit India, maar door de emigratie van Hindoestanen naar Suriname (en de rest van de wereld) is ook de eetcultuur meegekomen. In India wordt roti ook wel chapati genoemd. Roti is er in ontzettend veel verschillende vormen. In Suiname worden er vaak ingrediënten aan het deeg toegevoegd, zoals kruiden als komijn, chilipepers, maar ook gele spliterwten en aardappelen worden soms aan het deeg toegevoegd. Roti is zo populair geworden in Suriname dat de bevolking hun eigen draai, kruiden en andere ingrediënten aan de roti toe hebben gevoegd. Op die manier is de nu zo bekende Surinaamse roti ontstaan.
Lees hier meer informatie over roti.

Inspiratie, roti gerechten, roti recepten en roti kruiden:


Hindoestaanse roti

Hindoestaanse Roti

Roti komt eigenlijk oorspronkelijk uit India en betekent letterlijk brood in het Hindi. Hindoestanen die naar Suriname kwamen, namen de roti mee.

Masala kruiden

Masala Kruiden

Masala is een melange van een aantal verse kruiden en specerijen die vers gemalen en geroosterd worden, waardoor het een unieke smaak heeft.

spicy chicken

Roti Rol

Roti kan op verschillende manieren worden gegeten, het kan los worden geserveerd, maar het kan ook worden opgerold, dit noemen ze dan een roti rol.

Nog een paar lekkere roti recepten


kousenband

Kousenband

Officieel gebruik je kousenband bij roti gerechten en andere Surinaamse gerechten en geen Nederlandse sperziebonen. Al lijkt de smaak wel op de Nederlandse sperziebonen. Kousenband als bijgerecht wordt veel geserveerd.

rijst met kip

Rijst met kip

Meestal wordt het roti bijgerecht met de rotivellen gegeten, maar je zou het ook met rijst, groente en kip kunnen eten voor de afwisseling. Heerlijk met wat garam masala kruiden en eventueel wat ketjap manis saus om de kip in te marineren. Je kunt dit gerecht ook combineren met roti.

roti met kip kebab

Kebab met Roti

Kip wordt vaak samen met roti gegeten in verschillende varianten, probeer ook eens de kip kebab. Gemarineerd kippenvlees, met gegrilde groenten en rode ui. heerlijk op een roti pannenkoek, haal wel eerst het stokje uit de kip kebab voordat je gaat eten!

Wil je al deze recepten in je inbox ontvangen?
Vul nu je naam en e-mailadres in:

Naam

E-mail

Anti-Spam controle