Roti Tips

Zelf roti maken is niet eenvoudig, zeker niet als je het voor de eerste keer doet. Er zijn zoveel verschillende gerechten en recepten en volgens iedere Surinaamse familie is zijn of haar roti recept het beste. Je kunt daarom beter zelf aan de slag gaan met deze handige tips, zodat jij je eigen roti zelf kunt maken met smaken en ingrediënten die jij lekker vindt. Roti platen zelf maken is nog best lastig en kan veel tijd kosten. Je kunt er voor kiezen deze zelf te maken, maar je kunt ze ook bij een Surinaamse winkel of toko kopen. Dan weet je zeker dan je een lekkere roti plaat te pakken hebt.

roti recept

Tips voor het maken van roti

    Welk vlees kun je het beste gebruiken voor roti bijgerechten?

  • Gebruik kippendijen in plaats van kipfilet. Kipfilet wordt veel sneller droog dan kippendijen en heeft daarnaast meer smaak. Wanneer je kippendijen gebruikt zal je kip dus veel malser en sappiger zijn en dus een stuk smaakvoller!
  • Je kunt ook ander vlees gebruiken dan kip, roti wordt vaak gemaakt met kip, maar ook met lamsvlees, geit of rundvlees. Mocht je eens willen experimenteren met ander vlees, zorg dan voor een wat vetter stuk vlees, dit zorgt voor extra smaak aan het gerecht.
  • Masala kruiden zelf maken

  • In echte Surinaamse roti worden masala kruiden gebruikt. Dit mengsel kun je natuurlijk kopen, maar je kunt het ook zelf maken! Meng de volgende kruiden om je eigen masala mengsel te maken:
    • Geelwortel
    • Komijn
    • Fenegriek
    • Mosterdzaad
    • Chili
    • Korianderpoeder
    Rooster de kruiden kort in een pan zonder olie of ander vet en vijzel ze vervolgens tot ze fijn gemalen zijn en je hebt je eigen masala kruiden gemaakt!
  • Verwar deze kruiden niet met de Indiase garam masala kruiden, dit is een ander mengsel! Zorg altijd voor goede kwaliteit kruiden, dit proef je zeker terug in je gerecht. Het beste masala kruiden merk van Suriname is het merk Arva, deze komt rechtstreeks uit suriname en geeft veel meer smaak dan de masala kruiden hier in Nederland. De meeste Nederlanders houden namelijk niet van te kruidig en/of te pittig eten, maar dit hoort zeker wel bij roti!
  • Madamme Jeanette peper

  • Madamme Jeanette is een peper die veel wordt gebruikt in de Surinaamse keuken. Een peper met naast een hete ook een hele specifieke smaak die echt niet weg te denken is bij Surinaamse recepten. Eigenlijk is een pepertje niet weg te denken uit de Surinaamse keuken en daarom hoort de peper er eigenlijk gewoon doorheen, maar omdat ik snap dat niet iedereen daar van houdt, kun je de peper ook weg laten. Als je van pittig eten houdt raad ik je dit zeker aan.
  • Om te beginnen stamp je de knoflooktenen en de madame jeanette peper (zonder zaden) fijn in een vijzel. Mocht je van echt pittig houden dan kun je de zaden er in laten, maar pas wel op! Door de knoflook en de peper in een vijzel te doen komen de smaken veel meer vrij en zal je gerecht nog beter smaken!
  • Kousenband in plaats van sperziebonen

  • Officieel gebruik je kouseband bij roti gerechten en geen Nederlandse sperziebonen. Soms kan het lastig zijn om in Nederland (verse) kouseband te kopen. Ik ga daarom altijd naar de toko, hier hebben ze zakken in de diepvries. Deze zijn een stuk verser dan op de groente afdeling omdat ze meteen zijn ingevroren en geen hele reis achter de rug hebben. Daarnaast zijn ze bevroren vaak ook goedkoper dan vers. Ga daarom naar de toko om bevroren kouseband te halen!
  • Roti is niet compleet zonder kousenband. Snijd deze in kleinere stukjes, blancheer kort en bak deze dan kort met wat uit en knoflook. Ook lekker met wat pittige garnalen als bijgerecht, maar je kunt het ook in de pan met andere ingrediënten doen.
  • Kant-en-klare roti platen

  • Als je geen tijd hebt kun je de rotiplaaten (pannenkoeken) ook kopen bij de toko of grote (goede) supermarkt. Hier vind je ze vaak in de diepvries en ze smaken heerlijk! Probeer de verpakte wraps en tortilla’s te vermijden, dit zijn geen roti’s.
  • Rijst met kip en groenten

  • Meestal wordt het gerecht met de rotivellen gegeten, maar je zou het ook met rijst kunnen eten voor de afwisseling.
  • Roti pannenkoeken met vulling

  • Roti’s worden officieel niet zonder vulling gegeten, ze worden meestal gevuld met een mengsel van spliterwten of aardappelen.
  • Verschillinde masala kruiden

  • Er zijn verschillende soorten masala kruiden, vaak worden voor roti bijgerechen Massala ruiden gebruikt, maar je kunt ook andere kruiden gebruiken als die niet te koop zijn.
  • Hoe gebruik ik de kruiden?

  • Je kunt het beste de masala altijd pas na het fruiten van de ui e.d. toevoegen. Oftewel wanneer je je groente of vlees pas in de pan doet en gelijk afblussen met een heel klein beetje water, masala verbrand heel snel namelijk en dan wordt het gerecht bitter, zonde!
  • Masala kruiden zijn onmisbaar bij roti bijgerechten. Je gebruikt per kilo vlees 3 flinke eetlepels masala kruiden. Je kunt ook een beetje water aan de kruiden toevoegen zodat het iets beter mengt.

Roti Recepten


roti plaat

Roti Pannenkoeken

Een roti plaat of pannenkoek maak je van een bolletje deeg, hierin doe je en vulling van (gele) spliterwten of aardappel, maar het wordt ook wel eens zonder vulling gemaakt. Doordat de vulling droog is wordt de roti vaak hol van binnen. Lees hier meer over roti pannenkoeken

Roti met kip

Kip met Roti

Traditionele roti wordt meestal met een aantal bijigerechten gegeten, zoals kouseband (of Nederlandse sperziebonen), hardgekookte eieren, (zoete) aardappelen, kip, knoflook,ui en garam masala kruiden. Lees hier
meer over roti bijgerechten

Vegetarische roti

Vegetarische Roti

Roti wordt vaak met een vlees en saus gerecht gegeten, maar er zijn ook vegetarische varianten. Gebuik stukjes tempeh en marineer die in wat ketjap manis saus en sojasaus (tamarisaus) en bak deze kort aan. Serveer deze bij de rest! Lees hier meer over vegetarische roti

Informatie over roti recepten


Waar komt roti vandaan?

Roti komt oorspronkelijk uit India, maar door de emigratie van Hindoestanen naar Suriname (en de rest van de wereld) is ook de eetcultuur meegekomen. In India wordt roti ook wel chapati genoemd. Roti is er in ontzettend veel verschillende vormen. In Suiname worden er vaak ingrediënten aan het deeg toegevoegd, zoals kruiden als komijn, chilipepers, maar ook gele spliterwten en aardappelen worden soms aan het deeg toegevoegd. Roti is zo populair geworden in Suriname dat de bevolking hun eigen draai, kruiden en andere ingrediënten aan de roti toe hebben gevoegd. Op die manier is de nu zo bekende Surinaamse roti ontstaan.
Lees hier meer informatie over roti.

Inspiratie, roti gerechten, roti recepten en roti kruiden:


Hindoestaanse roti

Hindoestaanse Roti

Roti komt eigenlijk oorspronkelijk uit India en betekent letterlijk brood in het Hindi. Hindoestanen die naar Suriname kwamen, namen de roti mee.

Masala kruiden

Masala Kruiden

Masala is een melange van een aantal verse kruiden en specerijen die vers gemalen en geroosterd worden, waardoor het een unieke smaak heeft.

spicy chicken

Roti Rol

Roti kan op verschillende manieren worden gegeten, het kan los worden geserveerd, maar het kan ook worden opgerold, dit noemen ze dan een roti rol.

Combineer pittig eten met een lekkere bijpassende wijn


Roti gerechten en andere Surinaamse maaltijden kunnen behoorlijk pittig zijn. Pepers horen namelijk bij de Surinaamse maaltijden. Hoe pittiger het gerecht hoe lekkerder ze het vinden. Dit in tegenstelling tot de meeste Nederlanders, zij kunnen vaak geen pittige gerechten eten omdat ze dit niet gewend zijn. Toch kun je leren om pittiger te eten, begin met kleine hoeveelheden pepers en bouw dit langzaam op. Pittig eten is puur gewenning. Ook jij kunt dus leren om pittige gerechten te eten.

Welke wijnen passen er bij pittige roti recepten?

Hoe pittig de maaltijd ook is, er zijn zat wijnen die prima bij een pittige maaltijd passen. Wijnen gaan namelijk perfect samen met eten en vullen elkaar zelfs aan in de smaakbeleving.

Wanneer je een pittig gerecht eet zoals roti met bijgerechten kun je beter de volgende wijnen vermijden:

- Wijnen die veel zuren bevatten. Wanneer een wijn zuur is zoals een Sauvignon blanc bijvoorbeeld kan dit de scherpe en pittige smaak van een gerecht versterken, dit kan de smaak van het gerecht uit balans brengen. Zeker als je niet goed tegen pittig eten kunt.

- Wijnen met een hoog alcoholpercentage kun je ook beter vermijden. Het gaat dan om wijnen van 14% of hoger. Wanneer je pittig eten eet, wordt de pittigheid door de alcohol versterkt. Hierdoor kun je een brandend gevoel in je mond krijgen, wat natuurlijk niet prettig is.

Wijnen die goed bij een pittig gerecht passen zijn de volgende:

- Een zoete, lichte en frisse witte wijn past goed bij een pittig gerecht. Kun je meteen je mond blussen als dit nodig is. Zoetigheid verzacht namelijk de pittigheid. Daarom zeggen ze ook wel eens dat suiker of een glas melk (melksuiker) helpt tegen de pittigheid.

- Een kruidige wijn past perfect bij een kruidige en pittige maaltijd, zo blijven de smaken in balans en sluit het perfect bij elkaar aan.

Een witte wijn past dus het beste bij een pittig en kruidig gerecht, rode wijn kan het gerecht al snel zwaar maken, maar iedereen zijn smaak is natuurlijk anders. Mocht jij rode wijn heerlijk vinden, dan past dit uiteraard ook bij een lekker pittig gerecht. Het proces van wijn maken is voor veel mensen best lastig, er komt ook veel bij kijken. Vind je het leuk om meer te lezen over wijn of ben je benieuwd hoe ze wijn maken? kijk dan eens hier.

Nog een paar lekkere roti recepten


kousenband

Kousenband

Officieel gebruik je kousenband bij roti gerechten en andere Surinaamse gerechten en geen Nederlandse sperziebonen. Al lijkt de smaak wel op de Nederlandse sperziebonen. Kousenband als bijgerecht wordt veel geserveerd.

rijst met kip

Rijst met kip

Meestal wordt het roti bijgerecht met de rotivellen gegeten, maar je zou het ook met rijst, groente en kip kunnen eten voor de afwisseling. Heerlijk met wat garam masala kruiden en eventueel wat ketjap manis saus om de kip in te marineren. Je kunt dit gerecht ook combineren met roti.

roti met kip kebab

Kebab met Roti

Kip wordt vaak samen met roti gegeten in verschillende varianten, probeer ook eens de kip kebab. Gemarineerd kippenvlees, met gegrilde groenten en rode ui. heerlijk op een roti pannenkoek, haal wel eerst het stokje uit de kip kebab voordat je gaat eten!

Wil je al deze recepten in je inbox ontvangen?
Vul nu je naam en e-mailadres in:

Naam

E-mail

Anti-Spam controle