Roti Tips

Zelf roti maken is niet eenvoudig, zeker niet als je het voor de eerste keer doet. Er zijn zoveel verschillende gerechten en recepten en volgens iedere Surinaamse familie is zijn of haar roti recept het beste. Je kunt daarom beter zelf aan de slag gaan met deze handige tips, zodat jij je eigen roti zelf kunt maken met smaken en ingrediënten die jij lekker vindt.

roti recept

Tips voor het maken van roti

    Kippendijen in plaats van kipfilet

  • Gebruik kippendijen in plaats van kipfilet. Kipfilet wordt veel sneller droog dan kippendijen en heeft daarnaast meer smaak. Wanneer je kippendijen gebruikt zal je kip dus veel malser en sappiger zijn en dus een stuk smaakvoller!
  • Masala kruiden zelf maken

  • In echte Surinaamse roti worden masala kruiden gebruikt. Dit mengsel kun je natuurlijk kopen, maar je kunt het ook zelf maken! Meng de volgende kruiden om je eigen masala mengsel te maken:
    • Geelwortel
    • Komijn
    • Fenegriek
    • Mosterdzaad
    • Chili
    • Korianderpoeder
    Rooster de kruiden kort in een pan zonder olie of ander vet en vijzel ze vervolgens tot ze fijn gemalen zijn en je hebt je eigen masala kruiden gemaakt!
  • Madamme Jeanette peper

  • Madamme Jeanette is een peper die veel wordt gebruikt in de Surinaamse keuken. Een peper met naast een hete ook een hele specifieke smaak die echt niet weg te denken is bij Surinaamse recepten. Eigenlijk is een pepertje niet weg te denken uit de Surinaamse keuken en daarom hoort de peper er eigenlijk gewoon doorheen, maar omdat ik snap dat niet iedereen daar van houdt, kun je de peper ook weg laten. Als je van pittig eten houdt raad ik je dit zeker aan.
  • Kousenband in plaats van sperziebonen

  • Officieel gebruik je kouseband bij roti gerechten en geen Nederlandse sperziebonen. Soms kan het lastig zijn om in Nederland (verse) kouseband te kopen. Ik ga daarom altijd naar de toko, hier hebben ze zakken in de diepvries. Deze zijn een stuk verser dan op de groente afdeling omdat ze meteen zijn ingevroren en geen hele reis achter de rug hebben. Daarnaast zijn ze bevroren vaak ook goedkoper dan vers. Ga daarom naar de toko om bevroren kouseband te halen!
  • Kant-en-klare roti platen

  • Als je geen tijd hebt kun je de rotiplaaten (pannenkoeken) ook kopen bij de toko of grote (goede) supermarkt. Hier vind je ze vaak in de diepvries en ze smaken heerlijk! Probeer de verpakte wraps en tortilla’s te vermijden, dit zijn geen roti’s.
  • Rijst met kip en groenten

  • Meestal wordt het gerecht met de rotivellen gegeten, maar je zou het ook met rijst kunnen eten voor de afwisseling.
  • Roti pannenkoeken met vulling

  • Roti’s worden officieel niet zonder vulling gegeten, ze worden meestal gevuld met een mengsel van spliterwten of aardappelen.
  • Verschillinde masala kruiden

  • Er zijn verschillende soorten masala kruiden, vaak worden voor roti bijgerechen Garam Massala ruiden gebruikt, maar je kunt ook andere masala kruiden gebruiken als die niet te koop zijn.
  • Voeg de kruiden later toe

  • Je kunt het beste de masala altijd pas na het fruiten van de ui e.d. toevoegen. Oftewel wanneer je je groente of vlees pas in de pan doet en gelijk afblussen met een heel klein beetje water, masala verbrand heel snel namelijk en dan wordt het gerecht bitter, zonde!

Roti Recepten


roti plaat

Roti Pannenkoeken

Een roti plaat of pannenkoek maak je van een bolletje deeg, hierin doe je en vulling van (gele) spliterwten of aardappel, maar het wordt ook wel eens zonder vulling gemaakt. Doordat de vulling droog is wordt de roti vaak hol van binnen. Lees hier meer over roti pannenkoeken

Roti met kip

Kip met Roti

Traditionele roti wordt meestal met een aantal bijigerechten gegeten, zoals kouseband (of Nederlandse sperziebonen), hardgekookte eieren, (zoete) aardappelen, kip, knoflook,ui en garam masala kruiden. Lees hier
meer over roti bijgerechten

Vegetarische roti

Vegetarische Roti

Roti wordt vaak met een vlees en saus gerecht gegeten, maar er zijn ook vegetarische varianten. Gebuik stukjes tempeh en marineer die in wat ketjap manis saus en sojasaus (tamarisaus) en bak deze kort aan. Serveer deze bij de rest! Lees hier meer over vegetarische roti

Informatie over roti recepten


Waar komt roti vandaan?

Roti komt oorspronkelijk uit India, maar door de emigratie van Hindoestanen naar Suriname (en de rest van de wereld) is ook de eetcultuur meegekomen. In India wordt roti ook wel chapati genoemd. Roti is er in ontzettend veel verschillende vormen. In Suiname worden er vaak ingrediënten aan het deeg toegevoegd, zoals kruiden als komijn, chilipepers, maar ook gele spliterwten en aardappelen worden soms aan het deeg toegevoegd. Roti is zo populair geworden in Suriname dat de bevolking hun eigen draai, kruiden en andere ingrediënten aan de roti toe hebben gevoegd. Op die manier is de nu zo bekende Surinaamse roti ontstaan.
Lees hier meer informatie over roti.

Inspiratie, roti gerechten, roti recepten en roti kruiden:


Hindoestaanse roti

Hindoestaanse Roti

Roti komt eigenlijk oorspronkelijk uit India en betekent letterlijk brood in het Hindi. Hindoestanen die naar Suriname kwamen, namen de roti mee.

Masala kruiden

Masala Kruiden

Masala is een melange van een aantal verse kruiden en specerijen die vers gemalen en geroosterd worden, waardoor het een unieke smaak heeft.

spicy chicken

Roti Rol

Roti kan op verschillende manieren worden gegeten, het kan los worden geserveerd, maar het kan ook worden opgerold, dit noemen ze dan een roti rol.

Nog een paar lekkere roti recepten


kousenband

Kousenband

Officieel gebruik je kousenband bij roti gerechten en andere Surinaamse gerechten en geen Nederlandse sperziebonen. Al lijkt de smaak wel op de Nederlandse sperziebonen. Kousenband als bijgerecht wordt veel geserveerd.

rijst met kip

Rijst met kip

Meestal wordt het roti bijgerecht met de rotivellen gegeten, maar je zou het ook met rijst, groente en kip kunnen eten voor de afwisseling. Heerlijk met wat garam masala kruiden en eventueel wat ketjap manis saus om de kip in te marineren. Je kunt dit gerecht ook combineren met roti.

roti met kip kebab

Kebab met Roti

Kip wordt vaak samen met roti gegeten in verschillende varianten, probeer ook eens de kip kebab. Gemarineerd kippenvlees, met gegrilde groenten en rode ui. heerlijk op een roti pannenkoek, haal wel eerst het stokje uit de kip kebab voordat je gaat eten!

Wil je al deze recepten in je inbox ontvangen?
Vul nu je naam en e-mailadres in:

Naam

E-mail

Anti-Spam controle