Zelf roti maken is niet eenvoudig, zeker niet als je het voor de eerste keer doet. Er zijn zoveel verschillende gerechten en recepten en volgens iedere Surinaamse familie is zijn of haar roti recept het beste. Je kunt daarom beter zelf aan de slag gaan met deze handige tips, zodat jij je eigen roti zelf kunt maken met smaken en ingrediënten die jij lekker vindt. Roti platen zelf maken is nog best lastig en kan veel tijd kosten. Je kunt er voor kiezen deze zelf te maken, maar je kunt ze ook bij een Surinaamse winkel of toko kopen. Dan weet je zeker dan je een lekkere roti plaat te pakken hebt.
Een roti plaat of pannenkoek maak je van een bolletje deeg, hierin doe je en vulling van (gele) spliterwten of aardappel, maar het wordt ook wel eens zonder vulling gemaakt. Doordat de vulling droog is wordt de roti vaak hol van binnen. Lees hier meer over roti pannenkoeken
Traditionele roti wordt meestal met een aantal bijigerechten gegeten, zoals kouseband (of Nederlandse sperziebonen), hardgekookte eieren, (zoete) aardappelen, kip, knoflook,ui en garam masala kruiden. Lees hier meer over roti bijgerechten
Roti wordt vaak met een vlees en saus gerecht gegeten, maar er zijn ook vegetarische varianten. Gebuik stukjes tempeh en marineer die in wat ketjap manis saus en sojasaus (tamarisaus) en bak deze kort aan. Serveer deze bij de rest! Lees hier meer over vegetarische roti
Roti komt oorspronkelijk uit India, maar door de emigratie van Hindoestanen naar Suriname (en de rest van de wereld) is ook de eetcultuur meegekomen. In India wordt roti ook wel chapati genoemd. Roti is er in ontzettend veel verschillende vormen. In Suiname worden er vaak ingrediënten aan het deeg toegevoegd, zoals kruiden als komijn, chilipepers, maar ook gele spliterwten en aardappelen worden soms aan het deeg toegevoegd. Roti is zo populair geworden in Suriname dat de bevolking hun eigen draai, kruiden en andere ingrediënten aan de roti toe hebben gevoegd. Op die manier is de nu zo bekende Surinaamse roti ontstaan.
Lees hier meer informatie over roti.
Roti komt eigenlijk oorspronkelijk uit India en betekent letterlijk brood in het Hindi. Hindoestanen die naar Suriname kwamen, namen de roti mee.
Masala is een melange van een aantal verse kruiden en specerijen die vers gemalen en geroosterd worden, waardoor het een unieke smaak heeft.
Roti kan op verschillende manieren worden gegeten, het kan los worden geserveerd, maar het kan ook worden opgerold, dit noemen ze dan een roti rol.
Roti gerechten en andere Surinaamse maaltijden kunnen behoorlijk pittig zijn. Pepers horen namelijk bij de Surinaamse maaltijden. Hoe pittiger het gerecht hoe lekkerder ze het vinden. Dit in tegenstelling tot de meeste Nederlanders, zij kunnen vaak geen pittige gerechten eten omdat ze dit niet gewend zijn. Toch kun je leren om pittiger te eten, begin met kleine hoeveelheden pepers en bouw dit langzaam op. Pittig eten is puur gewenning. Ook jij kunt dus leren om pittige gerechten te eten.
Hoe pittig de maaltijd ook is, er zijn zat wijnen die prima bij een pittige maaltijd passen. Wijnen gaan namelijk perfect samen met eten en vullen elkaar zelfs aan in de smaakbeleving.
- Wijnen die veel zuren bevatten. Wanneer een wijn zuur is zoals een Sauvignon blanc bijvoorbeeld kan dit de scherpe en pittige smaak van een gerecht versterken, dit kan de smaak van het gerecht uit balans brengen. Zeker als je niet goed tegen pittig eten kunt.
- Wijnen met een hoog alcoholpercentage kun je ook beter vermijden. Het gaat dan om wijnen van 14% of hoger. Wanneer je pittig eten eet, wordt de pittigheid door de alcohol versterkt. Hierdoor kun je een brandend gevoel in je mond krijgen, wat natuurlijk niet prettig is.
- Een zoete, lichte en frisse witte wijn past goed bij een pittig gerecht. Kun je meteen je mond blussen als dit nodig is. Zoetigheid verzacht namelijk de pittigheid. Daarom zeggen ze ook wel eens dat suiker of een glas melk (melksuiker) helpt tegen de pittigheid.
- Een kruidige wijn past perfect bij een kruidige en pittige maaltijd, zo blijven de smaken in balans en sluit het perfect bij elkaar aan.
Een witte wijn past dus het beste bij een pittig en kruidig gerecht, rode wijn kan het gerecht al snel zwaar maken, maar iedereen zijn smaak is natuurlijk anders. Mocht jij rode wijn heerlijk vinden, dan past dit uiteraard ook bij een lekker pittig gerecht. Het proces van wijn maken is voor veel mensen best lastig, er komt ook veel bij kijken. Vind je het leuk om meer te lezen over wijn of ben je benieuwd hoe ze wijn maken? kijk dan eens hier.
Officieel gebruik je kousenband bij roti gerechten en andere Surinaamse gerechten en geen Nederlandse sperziebonen. Al lijkt de smaak wel op de Nederlandse sperziebonen. Kousenband als bijgerecht wordt veel geserveerd.
Kip wordt vaak samen met roti gegeten in verschillende varianten, probeer ook eens de kip kebab. Gemarineerd kippenvlees, met gegrilde groenten en rode ui. heerlijk op een roti pannenkoek, haal wel eerst het stokje uit de kip kebab voordat je gaat eten!