Voor deze vegetarische roti kun je kant-en-klare roti vellen gebruiken die je kunt kopen bij de toko, maar je kunt er ook voor kiezen om deze roti pannenkoeken zelf te maken! Hieronder vind je eerst het recept om de roti pannenkoeken zelf te maken. Roti met kip is een van de populairste gerechten, dit wordt geserveerd met kousenband, (zoete)aardappelen gebakken eieren en gefruitte ui en knoflook en een heerijke saus, maar je kunt hier eenvoudig een vegetarische variant mee maken, lees daarom snel verder!
Ingrediënten voor 5 pannenkoeken:
Bereiding Vegetarische Surinaamse Roti Plaat:
TIP:
Een roti plaat of pannenkoek maak je van een bolletje deeg, hierin doe je en vulling van (gele) spliterwten of aardappel, maar het wordt ook wel eens zonder vulling gemaakt. Doordat de vulling droog is wordt de roti vaak hol van binnen. Lees hier meer over roti pannenkoeken
Traditionele roti wordt meestal met een aantal bijigerechten gegeten, zoals kouseband (of Nederlandse sperziebonen), hardgekookte eieren, (zoete) aardappelen, kip, knoflook,ui en garam masala kruiden. Lees hier meer over roti bijgerechten
Roti wordt vaak met een vlees en saus gerecht gegeten, maar er zijn ook vegetarische varianten. Gebuik stukjes tempeh en marineer die in wat ketjap manis saus en sojasaus (tamarisaus) en bak deze kort aan. Serveer deze bij de rest! Lees hier meer over vegetarische roti
Ingrediënten voor 2 personen:
Bereiding Surinaamse Vegetarische Roti bijgerecht:
TIP:
Madamme Jeanette is een peper die veel wordt gebruikt in de Surinaamse keuken. Een peper met naast een hete ook een hele specifieke smaak die echt niet weg te denken is bij Surinaamse recepten.
Lees hier meer roti tips.
Roti komt oorspronkelijk uit India, maar door de emigratie van Hindoestanen naar Suriname (en de rest van de wereld) is ook de eetcultuur meegekomen. In India wordt roti ook wel chapati genoemd. Roti is er in ontzettend veel verschillende vormen. In Suiname worden er vaak ingrediënten aan het deeg toegevoegd, zoals kruiden als komijn, chilipepers, maar ook gele spliterwten en aardappelen worden soms aan het deeg toegevoegd. Roti is zo populair geworden in Suriname dat de bevolking hun eigen draai, kruiden en andere ingrediënten aan de roti toe hebben gevoegd. Op die manier is de nu zo bekende Surinaamse roti ontstaan.
Lees hier meer informatie over roti.
Roti komt eigenlijk oorspronkelijk uit India en betekent letterlijk brood in het Hindi. Hindoestanen die naar Suriname kwamen, namen de roti mee.
Masala is een melange van een aantal verse kruiden en specerijen die vers gemalen en geroosterd worden, waardoor het een unieke smaak heeft.
Roti kan op verschillende manieren worden gegeten, het kan los worden geserveerd, maar het kan ook worden opgerold, dit noemen ze dan een roti rol.
Officieel gebruik je kousenband bij roti gerechten en andere Surinaamse gerechten en geen Nederlandse sperziebonen. Al lijkt de smaak wel op de Nederlandse sperziebonen. Kousenband als bijgerecht wordt veel geserveerd.
Kip wordt vaak samen met roti gegeten in verschillende varianten, probeer ook eens de kip kebab. Gemarineerd kippenvlees, met gegrilde groenten en rode ui. heerlijk op een roti pannenkoek, haal wel eerst het stokje uit de kip kebab voordat je gaat eten!