Vegetarische Roti

Voor deze vegetarische roti kun je kant-en-klare roti vellen gebruiken die je kunt kopen bij de toko, maar je kunt er ook voor kiezen om deze roti pannenkoeken zelf te maken! Hieronder vind je eerst het recept om de roti pannenkoeken zelf te maken. Roti met kip is een van de populairste gerechten, dit wordt geserveerd met kousenband, (zoete)aardappelen gebakken eieren en gefruitte ui en knoflook en een heerijke saus, maar je kunt hier eenvoudig een vegetarische variant mee maken, lees daarom snel verder!

roti recept

Vegetarische Surinaamse Roti Pannenkoeken

Ingrediënten voor 5 pannenkoeken:

  • 250 gram gele erwtenmeel
  • 120 ml lauw water
  • Halve tl zeezout
  • Halve tl chilipoeder
  • Halve tl bakingsoda
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 15 gram gesmolten kokosolie

Bereiding Vegetarische Surinaamse Roti Plaat:

  1. Voeg alle ingrediënten behalve de kokosolie in een kom bij elkaar en meng alles tot een geheel. Doe er een klein beetje kokosolie bij en kneed tot er een stevig deeg ontstaat. Voeg nog wat extra meel toe als het deeg te nat bljft en voeg nog wat extra water of olie toe als het deeg te brokkelig is.
  2. Verdeel het deeg in 5 bolletjes en rol ze uit tot platte pannenkoekjes (je kunt dit tussen plasticfolie doen als het te plakkerig is). Verhit ondertussen een koekenpan (het liefst met dikke bodem) op het vuur.
  3. Doe in de pan wat kokosolie en bak hierin een voor een de pannenkoekjes tot ze goudbruin zijn. Vergeet niet wat extra kokosolie in de pan te doen als je ze omdraait, anders kunnen ze aanbakken!

TIP:

  • Bak de roi pannenkoeken niet te lang, anders worden ze te hard, ze moeten nog een beetje zacht blijven!

Roti Recepten


roti plaat

Roti Pannenkoeken

Een roti plaat of pannenkoek maak je van een bolletje deeg, hierin doe je en vulling van (gele) spliterwten of aardappel, maar het wordt ook wel eens zonder vulling gemaakt. Doordat de vulling droog is wordt de roti vaak hol van binnen. Lees hier meer over roti pannenkoeken

Roti met kip

Kip met Roti

Traditionele roti wordt meestal met een aantal bijigerechten gegeten, zoals kouseband (of Nederlandse sperziebonen), hardgekookte eieren, (zoete) aardappelen, kip, knoflook,ui en garam masala kruiden. Lees hier
meer over roti bijgerechten

Vegetarische roti

Vegetarische Roti

Roti wordt vaak met een vlees en saus gerecht gegeten, maar er zijn ook vegetarische varianten. Gebuik stukjes tempeh en marineer die in wat ketjap manis saus en sojasaus (tamarisaus) en bak deze kort aan. Serveer deze bij de rest! Lees hier meer over vegetarische roti

Surinaamse Vegetarisch Roti bijgerecht

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 350 gram kouseband (of sperziebonen), gekookt
  • 2 zoete aardappelen
  • 100 gram tomatenpuree
  • 3 grote tomaten
  • Garam masala kruiden (toko)
  • 2 biologische bouillonblokjes
  • 2 eieren hard gekookt
  • 2 uien fijn gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook (geperst)
  • 1 tl sambal (of 1 madamme jeanette peper)
  • 1 tl komijnpoeder
  • Zeezout
  • Water
  • Boter

Bereiding Surinaamse Vegetarische Roti bijgerecht:

  1. Schil en snijd de zoete aardappels in stukjes van 1 cm bij 1 cm. Snijd de ui en tomaten in kleine stukjes en pers de knoflook teentjes fijn.
  2. Zet een pan met wat boter op het vuur en fruit de ui, tomaten stukjes en de knoflook op hoog vuur. Blus af met een beetje water en voeg de bouillonblokjes toe, voeg 3 eetlepels kerrie masala kruiden toe, de sambal, tomatenpuree, komijnpoeder en zout. Roer alles goed door elkaar.
  3. Voeg nu de zoete aardappelblokjes toe aan het kruiden mengsel, voeg wat water toe zodat alles onder water staat en zet het vuur iets lager (tot dat het zachtjes kookt). Laat dit 15 minuten zachtjes koken.
  4. Maak ondertussen de kerrie eieren. Pak de twee gekookte eieren en rol deze door de kerriemasala kruiden. Bak de eieren kort aan in de pan en leg ze apart.
  5. Maar nu de gekookte kouseband of sperziebonen af. Doe de gekookte kouseband in een koekenpan en bestrook met wat kerrie masala poeder en bak een paar miuten op hoog vuur.
  6. Serveer nu het zoete aardappel-saus mengsel, de kerrie eieren en de kouseband met de roti platen van het bovenstaande recept op je bord en eet smakelijk!

TIP:

  • Wanneer je veganistisch eet kun je de eieren weg laten!
  • Voor wat extra eiwitten en als vlees vervanger kun je wat tempeh stukjes marineren in wat ketjap manis saus en sojasaus (tamarisaus) en deze kort aanbakken. Serveer deze bij de rest!

Roti Tips


Kippen dijen

Kippendijen i.p.v. kipfilet

Gebruik kippendijen in plaats van kipfilet. Kipfilet wordt veel sneller droog dan kippendijen. Wanneer je kippendijen gebruikt zal je kip dus veel malser en sappiger zijn en dus een stuk smaakvoller.
Lees hier meer roti tips.

Madamme Jeanette peper

Madamme Jeanette Peper

Madamme Jeanette is een peper die veel wordt gebruikt in de Surinaamse keuken. Een peper met naast een hete ook een hele specifieke smaak die echt niet weg te denken is bij Surinaamse recepten.
Lees hier meer roti tips.

Roti met kip

Roti Pannenkoek

Als je geen tijd hebt kun je de rotiplaaten (pannenkoeken) ook kopen bij de toko of grote (goede) supermarkt. Hier kun je ze vaak in de diepvries vinden en ze smaken heerlijk!
Lees hier meer roti tips.

Informatie over roti recepten


Waar komt roti vandaan?

Roti komt oorspronkelijk uit India, maar door de emigratie van Hindoestanen naar Suriname (en de rest van de wereld) is ook de eetcultuur meegekomen. In India wordt roti ook wel chapati genoemd. Roti is er in ontzettend veel verschillende vormen. In Suiname worden er vaak ingrediënten aan het deeg toegevoegd, zoals kruiden als komijn, chilipepers, maar ook gele spliterwten en aardappelen worden soms aan het deeg toegevoegd. Roti is zo populair geworden in Suriname dat de bevolking hun eigen draai, kruiden en andere ingrediënten aan de roti toe hebben gevoegd. Op die manier is de nu zo bekende Surinaamse roti ontstaan.
Lees hier meer informatie over roti.

Inspiratie, roti gerechten, roti recepten en roti kruiden:


Hindoestaanse roti

Hindoestaanse Roti

Roti komt eigenlijk oorspronkelijk uit India en betekent letterlijk brood in het Hindi. Hindoestanen die naar Suriname kwamen, namen de roti mee.

Masala kruiden

Masala Kruiden

Masala is een melange van een aantal verse kruiden en specerijen die vers gemalen en geroosterd worden, waardoor het een unieke smaak heeft.

spicy chicken

Roti Rol

Roti kan op verschillende manieren worden gegeten, het kan los worden geserveerd, maar het kan ook worden opgerold, dit noemen ze dan een roti rol.

Nog een paar lekkere roti recepten


kousenband

Kousenband

Officieel gebruik je kousenband bij roti gerechten en andere Surinaamse gerechten en geen Nederlandse sperziebonen. Al lijkt de smaak wel op de Nederlandse sperziebonen. Kousenband als bijgerecht wordt veel geserveerd.

rijst met kip

Rijst met kip

Meestal wordt het roti bijgerecht met de rotivellen gegeten, maar je zou het ook met rijst, groente en kip kunnen eten voor de afwisseling. Heerlijk met wat garam masala kruiden en eventueel wat ketjap manis saus om de kip in te marineren. Je kunt dit gerecht ook combineren met roti.

roti met kip kebab

Kebab met Roti

Kip wordt vaak samen met roti gegeten in verschillende varianten, probeer ook eens de kip kebab. Gemarineerd kippenvlees, met gegrilde groenten en rode ui. heerlijk op een roti pannenkoek, haal wel eerst het stokje uit de kip kebab voordat je gaat eten!

Wil je al deze recepten in je inbox ontvangen?
Vul nu je naam en e-mailadres in:

Naam

E-mail

Anti-Spam controle